Aktualności

Czy grill musi być niezdrowy? Grilluj zdrowo z Królewską Republiką Roleski!

Czy grill musi być niezdrowy? Grilluj zdrowo z Królewską Republiką Roleski!

9 lipca 2018

W okresie letnim spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy grillu są jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu oraz wspólnego kulinarnego eksperymentowania i biesiadowania na świeżym powietrzu.


Jak sprawić, żeby te miłe chwile przy ruszcie nie miały negatywnych skutków dla naszego zdrowia? Ważne jest nie tylko to, co grillujemy, ale jak przygotowujemy posiłki i dodatki do grillowanych potraw. Czy możliwe jest zdrowe, a jednocześnie smaczne grillowanie? My wiemy, że tak!

Grill kojarzy nam się najczęściej z kiełbasą i ciężkimi mięsami. Z powodzeniem możemy zastąpić je jednak chudym mięsem – na przykład piersią z kurczaka czy indykiem, a zamiast tradycyjnej kiełbasy wybrać chudszą i mniej kaloryczną – drobiową, która wymaga krótszej obróbki termicznej, ma więc mniejszą styczność z grillowymi oparami. Na grilla doskonale nadają się również ryby zawierające cenne kwasy tłuszczowe, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie
i stan skóry.

Mięso i ryby muszą być odpowiednio wcześniej zamarynowane, by zdążyły przejść aromatem dodanych przypraw. Ważne, abyśmy sami starannie przygotowywali potrawy na grilla, czytali etykiety dodatków i wybierali te z najczystszym składem oraz unikali gotowych przyprawionych już wcześniej produktów. Aby ułatwić proces marynowania można skorzystać z gotowych marynat do mięs zamkniętych w wygodnych opakowaniach ze strunowym zamknięciem.




Produkty te pozwalają na przygotowanie mięsa bez potrzeby dodawania innych przypraw oraz bez konieczności używania dodatkowych naczyń. Wśród marynat odnajdziemy: marynatę Klasyczną, BBQ i Azjatycką. Doskonale nadają się do marynowania różnego rodzaju mięsa, a następnie upieczenia go na grillu, patelni lub w piekarniku. Marynaty nie zawierają konserwantów ani glutaminianu sodu. Sprawdź, jakie potrawy (z grilla ale nie tylko) możesz łatwo i szybko przyrządzić korzystając z marynat Roleski.



W grillowym menu nie powinno zabraknąć również warzyw, które możemy grillować w całości, pokrojone lub jako dodatek do mięs i szaszłyków.


W tej roli świetnie sprawdza się papryka, cukinia, bakłażan, szparagi czy pieczarki. Warzywa są niskokaloryczne, a więc bez obaw mogą pojawić się na stole i dopełnić smak serwowanych ryb i mięs. Podobnie jak mięso możemy je wcześniej zamarynować i przyprawione w ten sposób serwować prosto z rusztu.

Potraw z grilla nie wyobrażamy sobie bez dodatków w postaci sosów. Najpopularniejsze w sezonie grillowym są ketchupy. W trosce o zdrowie wielbicieli grilla firma Roleski wprowadziła do swojej oferty jeszcze bardziej pomidorowe ketchupy z „czystą etykietą” (tj. bez konserwantów, sztucznych dodatków, barwników i zagęstników, czyli bez dodatków ‘E’). Ketchupy Markowe Roleski – Łagodny i Pikantny zawierają jeszcze więcej pomidorów (aż 205g na 100 gram produktu) i są pozbawione skrobi oraz kwasu cytrynowego. Więcej pomidorów to bardziej intensywny smak i aromat, a także więcej likopenu – przeciwutleniacza chroniącego organizm przed rakiem, a skórę przed starzeniem oraz witaminy C, która wzmacnia odporność. To odpowiedź na potrzeby osób, które świadomie dokonują wyborów zakupowych i zwracają uwagę na „naturalność” produktu oraz stronią od spożywania niepotrzebnych dodatków, chemii i „polepszaczy” w artykułach spożywczych.
Zobacz gamę ketchupów Roleski
Wiele osób nie wyobraża sobie również grillowania bez musztardy. W naszej ofercie posiadamy aż 14 różnych wariantów smakowych tej przyprawy, począwszy od najpopularniejszych: Stołowej, Sarepskiej czy Chrzanowej, aż po tak wysublimowane jak Miodowa (z naturalnym miodem) czy Dijon (bez dodatku cukru). Musztardy Roleski oferowane są zarówno w opakowaniach szklanych o różnych pojemnościach, jak i w poręcznych i higienicznych opakowaniach z “czystą zatyczką” oraz zaworkiem ułatwiającym dozowanie. Musztarda to jednak coś więcej niż tylko przyprawa. Ma ona właściwości prozdrowotne – zawiera bardzo mało kalorii i tłuszczu, za to wapń, magnez i witaminę B.


Już Pitagoras powiedział, że „musztarda wyostrza umysł”. Współcześnie naukowcy udowodnili, że także stymuluje aktywność mózgu i pomaga trawić tłuszcze. Oleje i gorzkie substancje powodują zwiększenie produkcji kwasów żołądkowych. Gorczyca - główny składnik musztardy - stanowi świetne lekarstwo w chorobach układu pokarmowego czy zaburzeniach trawienia. Ma zastosowanie w produkcji plastrów łagodzących przeziębienia i bóle reumatyczne. Posiada działanie antybakteryjne, a także wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jest używana w produkcji maści, gdyż jej nasiona zawierają nawet do 40% tłustego olejku. Spożywanie ziarenek gorczycy może wspomóc układ odpornościowy, okłady z nich mają właściwości przeciwbólowe, działają kojąco na bolące mięśnie i zapobiegają dolegliwościom reumatycznym.



Jednym z dodatków, obecnym w prawie każdej musztardzie, jest także kurkumina. To naturalny składnik rośliny o nazwie ostryż długi, występującej w południowo-wschodniej Azji. Obecnie jest uprawiana także w Chinach, Indiach i Japonii. Kurkumina cieszy się niezwykłym uznaniem lekarzy ze względu na właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze, które od najdawniejszych czasów wykorzystywano w leczeniu schorzeń układu trawiennego.





Grillowanie jest przyjemną formą dzielenia wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi oraz jednym ze zdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. Mamy nadzieję, że dzięki naszym podpowiedziom ten przyjemny czas na świeżym powietrzu zamienicie w jednocześnie smaczną i zdrową (a może nawet prozdrowotną?) ucztę.


Roleski
Dodaj przepis
Dodaj przepis

Aby dodać przepis do naszego serwisu, prześlij go wraz ze zdjęciem potrawy której dotyczy przepis na poniższy adres e-mail: przepisy@roleski.pl
Zdjęcie potrawy powinno mieć rozdzielczość minimum 1500 x 1000 pikseli wielkości i być zapisane w formacie jpg, lub png.

 

Dziękujemy za zgłoszenia.

Produkt Roku.

JAKOŚĆ ROKU ZŁOTO oraz JAKOŚĆ ROKU 2015 w kategorii: Produkt za: Marynatę Klasyczną 200 gramów.

Produkt Roku.

Wybór konsumentów jest to projekt marketingowy skierowany do producentów i dystrybutorów branży FMCG.

Najważniejszym elementem projektu jest badanie opinii polskich konsumentów przeprowadzane na próbie 5000 osób. Badanie odbywa się techniką CAWI (Computer Assisted Web-side Interview)- ankieta online. Po przeanalizowaniu ankiet wybierani są zwycięzcy w poszczególnych kategoriach.

JAKOŚĆ ROKU ZŁOTO oraz JAKOŚĆ ROKU 2015 w kategorii: Produkt za: Marynatę Klasyczną 200 gramów.

Patronami Honorowymi przedsięwzięcia są:

EOQ ( The European Organization for Quality) Kaizen Institute, Klub Polskie Forum ISO 9000, PCA- Polskie Centrum Akredytacji Organizator: Fundacja Qualitas – Europejskie Centrum Dobrych Praktyk Biznesowych członek uznanych organizacji działających w obszarze jakości: Klubu Polskie Forum ISO 900 oraz The European Organization For Quality z siedzibą w Brukseli

Strona wykorzystuje pliki cookies.

Szanowni Państwo, Wasza prywatność i bezpieczeństwo są dla nas priorytetowe. Dlatego prosimy – wyraź zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych, które trafiają do nas, gdy korzystasz ze strony smacznemarynaty.pl. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę kontaktując się z nami. Więcej

Rozumiem i akceptuje politykę cookies