Nasze

przepisy

Kurczak w płatkach chili, na hummusie oraz sałatka z komosy ryżowej

Kurczak w płatkach chili, na hummusie oraz sałatka z komosy ryżowej

Kurczak w płatkach chili, na hummusie oraz sałatka z komosy ryżowej

Składniki:


Roleski



ok. 45-50 minut (nie licząc czasu marynowania)

Mięso:

  • filet z kurczaka, ok. 120 g
  • marynata klasyczna Roleski
  • sól, pieprz, płatki chili (lub ostra mielona papryka)
  • olej rzepakowy

Hummus:

  • 60 g (3 kopiaste łyżki) ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki kuminu, zmiażdżonego w moździerzu lub mielonego
  • sól, pieprz
  • 1-3 łyżki wody
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta czosnku granulowanego lub 1/3 małego ząbka czosnku

Sałatka:

  • 1/3 papryki czerwonej
  • 8 plasterków cukinii
  • 2 różyczki kalafiora
  • 20 g surowej komosy ryżowej (quinoa) czarnej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

    • Mięso z kurczaka zamarynuj w marynacie klasycznej Roleski, odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki.
    • Komosę ryżową zalej wodą w proporcji 1:2, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, do całkowitego wchłonięcia wody. Jeśli widzisz, że quinoa wchłania wodę szybko, możesz dolać odrobinę wody, aby nie przypalić komosy i gotować dalej.
    • Różyczki kalafiora ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ale uważaj, nie rozgotuj warzyw (ok. 5 minut).
    • Pokrój paprykę w dużą kostkę, a cukinię na półplasterki. Przypraw warzywa solą i pieprzem, nasmaruj delikatnie olejem rzepakowym, i grilluj na grillu elektrycznym lub patelni grillowej przez ok. 5 minut (do lekkiej miękkości). Zdejmij z grilla.
    • Filet z kurczaka posyp płatkami chili (lub mieloną ostrą papryką) i grilluj przez kilka minut, aż mięso będzie gotowe. Możesz również usmażyć mięso na patelni na odrobinie oleju rzepakowego.
    • Przyrządź hummus – wymieszaj ze sobą ciecierzycę, tahinę, czosnek, oliwę z oliwek i kumin, zmiksuj, a następnie dodawaj małe ilości wody i miksuj dalej, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką i wymieszaj.
    • Gotową komosę ryżową wymieszaj ze zgrillowanymi warzywami: papryką i cukinią, oraz ugotowanym kalafiorem podzielonym na małe różyczki. Dodaj posiekaną pietruszkę, przypraw solą i pieprzem.
    • Podawaj mięso z hummusem i sałatką.
Roleski
Dodaj przepis
Dodaj przepis

Aby dodać przepis do naszego serwisu, prześlij go wraz ze zdjęciem potrawy której dotyczy przepis na poniższy adres e-mail: przepisy@roleski.pl
Zdjęcie potrawy powinno mieć rozdzielczość minimum 1500 x 1000 pikseli wielkości i być zapisane w formacie jpg, lub png.

 

Dziękujemy za zgłoszenia.

Produkt Roku.

JAKOŚĆ ROKU ZŁOTO oraz JAKOŚĆ ROKU 2015 w kategorii: Produkt za: Marynatę Klasyczną 200 gramów.

Produkt Roku.

Wybór konsumentów jest to projekt marketingowy skierowany do producentów i dystrybutorów branży FMCG.

Najważniejszym elementem projektu jest badanie opinii polskich konsumentów przeprowadzane na próbie 5000 osób. Badanie odbywa się techniką CAWI (Computer Assisted Web-side Interview)- ankieta online. Po przeanalizowaniu ankiet wybierani są zwycięzcy w poszczególnych kategoriach.

JAKOŚĆ ROKU ZŁOTO oraz JAKOŚĆ ROKU 2015 w kategorii: Produkt za: Marynatę Klasyczną 200 gramów.

Patronami Honorowymi przedsięwzięcia są:

EOQ ( The European Organization for Quality) Kaizen Institute, Klub Polskie Forum ISO 9000, PCA- Polskie Centrum Akredytacji Organizator: Fundacja Qualitas – Europejskie Centrum Dobrych Praktyk Biznesowych członek uznanych organizacji działających w obszarze jakości: Klubu Polskie Forum ISO 900 oraz The European Organization For Quality z siedzibą w Brukseli

Strona wykorzystuje pliki cookies.

Szanowni Państwo, Wasza prywatność i bezpieczeństwo są dla nas priorytetowe. Dlatego prosimy – wyraź zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych, które trafiają do nas, gdy korzystasz ze strony smacznemarynaty.pl. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę kontaktując się z nami. Więcej

Rozumiem i akceptuje politykę cookies