Nasze

przepisy

Polędwica wieprzowa z dzikim ryżem, puree z kalafiora i jarmużem

Polędwica wieprzowa z dzikim ryżem, puree z kalafiora i jarmużem

Składniki:


Roleski



ok. 50-55 minut (nie licząc czasu marynowania)

Składniki (dwie porcje):

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • marynata klasyczna Roleski
  • 80 g dzikiego ryżu
  • 1 mały kalafior
  • mleko lub śmietanka 30% (kilka łyżek)
  • kilka liści jarmużu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

    • Oczyść polędwiczkę z błon, opłucz ją i zamarynuj w marynacie klasycznej Roleski. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki, po czym wyciągnij mięso do temperatury pokojowej.
    • Opłucz dziki ryż na sitku, po czym wrzuć go do wody (proporcja woda:ryż = 2:1), posól, zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut (do miękkości). Odcedź.
    • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni, góra-dół. Zamarynowaną polędwiczkę połóż w formie żaroodpornej, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso na talerz lub deskę i pozostaw na ok. 5 minut, aby odpoczęło. Pokrój na plasterki. Możesz również usmażyć polędwiczkę na patelni. W tym celu rozgrzej olej na średnim ogniu na patelni, dodaj pokrojoną w plasterki grubości ok. 1 cm polędwiczkę i smaż przez ok. 4 minuty z każdej strony.
    • W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć kalafiora podzielonego na różyczki. Posól wodę i gotuj przez ok. 10 minut, do miękkości kalafiora. Odcedź, dodaj sól, pieprz i mleko lub śmietankę (na razie 2 łyżki). Zmiksuj na gładki mus, w razie potrzeby dopraw oraz dodaj więcej mleka lub śmietanki.
    • Opłucz liście jarmużu, osusz, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem.
    • Polędwiczkę wieprzową podawaj z dzikim ryżem, puree z kalafiora i jarmużem.
Roleski
Dodaj przepis
Dodaj przepis

Aby dodać przepis do naszego serwisu, prześlij go wraz ze zdjęciem potrawy której dotyczy przepis na poniższy adres e-mail: przepisy@roleski.pl
Zdjęcie potrawy powinno mieć rozdzielczość minimum 1500 x 1000 pikseli wielkości i być zapisane w formacie jpg, lub png.

 

Dziękujemy za zgłoszenia.

Produkt Roku.

JAKOŚĆ ROKU ZŁOTO oraz JAKOŚĆ ROKU 2015 w kategorii: Produkt za: Marynatę Klasyczną 200 gramów.

Produkt Roku.

Wybór konsumentów jest to projekt marketingowy skierowany do producentów i dystrybutorów branży FMCG.

Najważniejszym elementem projektu jest badanie opinii polskich konsumentów przeprowadzane na próbie 5000 osób. Badanie odbywa się techniką CAWI (Computer Assisted Web-side Interview)- ankieta online. Po przeanalizowaniu ankiet wybierani są zwycięzcy w poszczególnych kategoriach.

JAKOŚĆ ROKU ZŁOTO oraz JAKOŚĆ ROKU 2015 w kategorii: Produkt za: Marynatę Klasyczną 200 gramów.

Patronami Honorowymi przedsięwzięcia są:

EOQ ( The European Organization for Quality) Kaizen Institute, Klub Polskie Forum ISO 9000, PCA- Polskie Centrum Akredytacji Organizator: Fundacja Qualitas – Europejskie Centrum Dobrych Praktyk Biznesowych członek uznanych organizacji działających w obszarze jakości: Klubu Polskie Forum ISO 900 oraz The European Organization For Quality z siedzibą w Brukseli

Strona wykorzystuje pliki cookies.

Szanowni Państwo, Wasza prywatność i bezpieczeństwo są dla nas priorytetowe. Dlatego prosimy – wyraź zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych, które trafiają do nas, gdy korzystasz ze strony smacznemarynaty.pl. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę kontaktując się z nami. Więcej

Rozumiem i akceptuje politykę cookies